Nieuws/Binnenland
1141877
Binnenland

Kinderspaarrekeningen aan de beurt

SPAREN Banken trekken de broekriem nog strakker aan en verlagen nu ook de rentes van kinderspaarrekeningen.

De rente van de Zilvervlootspaarrekening van SNS Bank is vandaag verlaagd van 2,3 naar 2,2 procent. Ook Rabobank, Argenta en ASN Bank hebben hun jeugdspaarrentes aangepast. ASN Bank bood twee jaar lang de hoogste rente, maar is nu het meest gedaald: van 3 naar 2,8 procent.

Bijzonder, vindt Amanda Bulthuis van Geld.nl. Rentes op kinderspaarrekeningen zijn doorgaans namelijk erg stabiel. “De bedragen die maximaal gestort mogen worden op een jeugdspaarrekening zijn altijd lager dan op gewone spaarrekeningen bij banken. Omdat het dus om een lager bedrag aan spaargeld gaat, is het voor banken minder noodzakelijk de rentes op jeugdspaarrekeningen direct te laten meebewegen met de lage marktrentes.”

Daar komt bij dat het geld op een jeugdspaarrekening er meestal voor langere tijd op staat. Dat betekent dat banken er langer over kunnen beschikken en dat zij in staat moeten zijn hogere rentes te vergoeden. “We zijn nu echter in een situatie beland waarin de marktrentes voor kortlopend geld, dat tot 1 jaar uitgezet kan worden, hoger liggen dan voor geld dat 1 tot 4 jaar kan worden uitgezet. Hierdoor zien banken zich genoodzaakt ook de rentes voor spaargelden waar ze langer over kunnen beschikken te verlagen”, legt Bulthuis uit.

In januari 2012 bedroeg de gemiddelde rente op een jeugdspaarrekening nog ruim 2,5 procent. Nu is dit ongeveer 2,1 procent.