1142100
Nieuws

Recherche en OM naar Roemenië om kunstroof

Twee rechercheurs en een medewerker van het Openbaar Ministerie reizen af naar Roemenië voor overleg over de aanhoudingen daar van drie verdachten in de zaak rond de kunstroof in de Kunsthal in Rotterdam te horen. Dat heeft de Rotterdamse politie woensdagmiddag gemeld.

Dinsdag werd duidelijk dat er mogelijk sprake is van een doorbraak in het onderzoek naar de roof van zeven kostbare schilderijen uit de Kunsthal. De drie Roemenen die zijn aangehouden, worden verdacht van betrokkenheid bij de diefstal. De aanhouding gebeurde in een lopend Roemeens onderzoek en niet op verzoek van de Rotterdamse politie. Bij de arrestaties zijn geen schilderijen teruggevonden.

Op 16 oktober drongen twee mannen de Kunsthal binnen aan de zijde van het Museumpark. Ze namen zeven schilderijen mee, waaronder werken van Claude Monet, Pablo Picasso en Henri Matisse. De kunstwerken zouden vele miljoenen waard zijn.

De Kunsthal wilde ook woensdag nog niet reageren op de ontwikkelingen in de kunstroofzaak. „Het is nog steeds een onderzoek dat loopt”, zei een woordvoerster tegen het ANP. Zolang er nog niet meer bekend is, is er volgens haar ook geen reden om „verheugd” te zijn, „de schilderijen zijn nog niet terug”. Ze zegt dat het museum zich vooralsnog onthoudt van commentaar.