Nieuws/Buitenland
1142223
Buitenland

'Sociaaldemocraat Tsjechië wint 1e ronde'

De Tsjechische sociaaldemocratische ex-premier Milos Zeman heeft zaterdag de eerste ronde van de Tsjechische presidentsverkiezingen gewonnen. Hij heeft met circa een kwart van de stemmen de meeste kiezers achter zich gekregen. Tweede werd een prominent uit de Boheemse adel, de huidige minister van Buitenlandse Zaken, Karel (Prins van) Schwarzenberg. Deze conservatieve politicus kreeg ruim een vijfde van de stemmen. De twee staan 25 en 26 januari tegenover elkaar in de beslissende ronde.

De Tsjechen kiezen voor het eerst direct hun staatshoofd. Daar hadden zich zes mannen en drie vrouwen voor kandidaat gesteld. Vrijdag konden de Tsjechen ook al stemmen en de stemlokalen zijn zaterdagmiddag dichtgegaan. Bijna 60 procent van de kiezers kwam opdagen. De huidige president Vaclav Klaus moet in maart aan het einde van zijn tweede ambtstermijn aftreden en plaatsmaken voor de winnaar van deze verkiezingen.

Tsjechië is ruim twee keer zo groot als ons land en telt meer dan 10 miljoen inwoners. Het is sinds 2004 lid van de Europese Unie en vormde van 1918 tot 1993 samen met Slowakije het land Tsjechoslowakije.