Nieuws/Buitenland
114243
Buitenland

Erdogan roept kiezers buitenland op te stemmen

ISTANBUL - De Turkse president Erdogan heeft zaterdag stemgerechtigden in het buitenland opgeroepen zondag naar de stembus te komen voor het referendum over het politieke stelsel in het land. „Ik roep het het buitenland vanuit Istanbul toe: onderschat het niet, ga zonder aarzelen naar de stembus en stem.”

In het buitenland wonende mensen met stemrecht in Turkije hebben vooral in West-Europa op verschillende plaatsen de gelegenheid te stemmen. Maar zondag is de laatste dag voor die groep kiezers. In Turkije zelf is het referendum 16 april. In Nederland zijn drie stembureaus en het was er zaterdag druk. In Nederland hebben circa 250.000 mensen stemrecht in Turkije, in België 138.000, Frankrijk 325.000 en in Duitsland 1,4 miljoen.

Erdogan is volgens de huidige grondwet een ceremoniële president zonder veel macht. De macht ligt bij de premier als regeringsleider en het parlement als wetgever. In het presidentiële stelsel dat Erdogan voorlegt, verdwijnt de premier en wordt de macht van het parlement minder. De president wordt erg machtig, onder meer omdat hij zelf per decreet wetten kan afkondigen.