Nieuws

Nederlander doet het goed in Australië

Nederlanders scoren buitengewoon goed in Australische inburgeringstesten. Britten en Nieuw-Zeelanders weten opvallend genoeg juist veel minder goed wat het inhoudt om een Australiër te zijn en in Australië te wonen.

Nederlanders moeten alleen de Zweden voor zich dulden. Landgenoten haalden in de periode 2011-2012 een score van 97,6, de Zweden 98,1. De Britten delen hun geschiedenis en koningin met Australië, maar staan desondanks pas op een 18e plaats met 95,6: nog onder de Colombianen.Mensen uit Nieuw-Zeeland, een land in de dezelfde regio als Australië waar ook nog eens Engels wordt gesproken, doen het ronduit slecht met een score van 72,6. Ze staan daarmee tussen Vietnamezen en Turken in.

Gemakzuchtig

Een verklaring waarom uitgerekend Britten en Nieuw-Zeelanders minder presteren, is dat ze de test te gemakzuchtig opvatten. Dat is althans het vermoeden van een professor politicologie van de universiteit van Adelaide.Overigens is uit een proef waarin Australiërs zelf de test moesten maken gebleken dat ze veel van hun eigen cultuur en geschiedenis weten, maar ze tekortschieten in hun kennis over het Australische rechtssysteem.

Resultaten

Voordat buitenlanders het Australische burgerschap mogen aanvragen, moeten ze de test met goed gevolg afleggen. De resultaten zijn niet eerder naar buiten gekomen. Een Australische krant wist ze in handen te krijgen met een beroep op de Australische variant van de Wet openbaarheid bestuur.