1143008
Binnenland

'Kunstroof werk van Ierse bende'

Achter de megakraak in de Rotterdamse Kunsthal waarbij in oktober vorig jaar voor honderd miljoen aan schilderijen is buit gemaakt, zit volgens de internationaal vermaarde politie-inspecteur Charley Hill vrijwel zeker een beruchte Ierse roversbende.

De gepensioneerde Engelse topagent, die jaren aan het hoofd stond van Scotland Yard’s Art Squad, benadrukt dat de twee inbrekers zeer professioneel toesloegen. De binnen tweeënhalve minuut gepleegde inbraak werd bovendien tot in detail voorbereid. „Die werkwijze doet in alles denken aan de Rathkeale Rovers, die momenteel in heel Europa toeslaan”, aldus Hill.

De Britse speurder wist in het verleden met undercoveroperaties over de hele wereld tal van beruchte kunstroven als de diefstal van De Schreeuw (Munch) en van Schrijvende vrouw met dienstbode (Vermeer) op te lossen. Alleen met gerichte opsporingsmethoden valt ook de Rotterdamse schilderijenroof te ontrafelen, waarschuwt Hill. Hij zegt geen vertrouwen te hebben in de huidige politieaanpak.

Lees verder in De Telegraaf van vandaag.