Nieuws/Buitenland
114318
Buitenland

Lavrov en Tillerson spraken elkaar over Syrië

MOSKOU - De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft zaterdag met zijn Amerikaanse collega Rex Tillerson gebeld over de toestand Syrië. De VS hebben vrijdag een basis van de Syrische luchtmacht bij de stad Homs gebombardeerd, omdat daar vliegtuigen met chemische wapens zouden zijn opgestegen.

Lavrov heeft volgens zijn ministerie tegen Tillerson gezegd dat ,,een aanval op een land dat tegen terroristen vecht, de extremisten alleen maar in de kaart speelt. Het veroorzaakt extra bedreigingen van de veiligheid in de regio en in de wereld'', aldus Lavrov. Hij beklemtoonde dat de Syrische strijdkrachten geen chemische wapens gebruiken en die 4 april ook niet boven de provincie Idlib hebben uitgeworpen.

Volgens de Amerikaanse regering bombardeerde de Syrische luchtmacht de door de plaatselijke tak van al-Qaeda gedomineerde provincie Idlib met chemische wapens. Rusland stelt dat gifgas van de jihadisten is vrijgekomen door een gewone luchtaanval.

De twee bewindslieden spraken af er van persoon tot persoon over te gaan praten. Tillerson wordt komende week in Moskou verwacht.