Nieuws/Binnenland
1143193
Binnenland

Winterweer houdt aan

We staan voor een   koude nieuwe winterweek. Die begint dit weekeinde met een snijdende oostenwind. De gevoelstemperatuur ligt vandaag en morgen tussen de min 10 en min 15 graden en dus is het oppassen voor bevriezingsverschijnselen.

De maxima liggen vandaag en morgen tussen min 3 en min 5 graden. Het is overwegend bewolkt maar vandaag is het droog.

Komende nacht lichte tot hier en daar matige vorst tussen min 3 en min 6 graden. Morgen komt er vanuit het zuiden sneeuw. Dat gebeurt door een dooizone die het niet zal redden. In Limburg is tijdelijk kans op ijsregen. Ook maandag sneeuwt het. Er valt verspreid over Nederland 5 tot 10 cm verse sneeuw die de ijsvloer verder zal aantasten. Opmerkelijk is, volgens Wintersportweerman.nl, dat Friesland er beter vanaf komt. "Daar zal hooguit een centimeter vallen", zegt winterweerman Hajo Smit van deze site.

In de nieuwe week stijgt de luchtdruk opnieuw boven Scandinavië en vormt zich een  hogedrukblokkade tot over Groenland en de Azoren. Het wordt droog, ook komen er meer opklaringen en vooral de vorst neemt  toe. In de tweede helft van de nieuwe week gaat het bij ons 8 tot 15 graden vriezen in meerdere nachten. De winter bereikt daarmee voorlopig zijn climax in 2013. Een koudegolf komt zeer nabij en ondanks de gevallen sneeuw zal de ijsaangroei ook toenemen.

De winterkou staat ook in de nieuwste tiendaagse van vanmorgen in de kaarten met tot na het weekeinde van 25/26 januari vorst. Wel lijkt het in volgende weekeinde een nieuwe, mogelijk sterkere dooiaanval de winter te willen aanvallen.