1143214
Nieuws

Zijn grootste angst: „Sterven voordat je dood bent”

Stille thuiskomst van Kees Brusse

De laatste keer dat hij in Nederland was, twee jaar geleden voor de presentatie van zijn lijvige biografie, hield Kees Brusse er zelf ook rekening mee dat hij tijdens dat bezoek zijn laatste stappen op vaderlandse bodem zou zetten.

En toen het vliegtuig hem, aan het einde van zijn promotietoer langs wat boekwinkels, terugbracht naar zijn nieuwe vaderland Australië, wierp Brusse door het ronde raampje een laatste blik op het oneindig laagland en de ’brede maar trage’ rivieren. Totdat Nederland voorgoed uit het zicht verdween. Dacht hij. Maar nu is hij weer ’thuis’, terug in ons land.

De laatste jaren woonde Brusse, die volgende maand 88 hoopt te worden, op de meest exotische plekken: Bonaire en ’down under’ in Perth! Ver weg van de schijnwerpers en het publiek, dat de acteur met die vaderlijke en rustige uitstraling altijd op handen is blijven dragen.

Nederland was hem te druk, te vol, te lawaaierig en veel te gehaast geworden. Bovendien kon hij er niet rustig over straat. Maar zijn einde beleeft Kees Brusse, bij nader inzien of noodgedwongen, toch liever hier. Vorige week kwam hij terug naar ons land. Voorgoed. In alle stilte vestigde hij zich in het Rosa Spierhuis in Laren.

Een stijlvolle plek, waar ook grootheden als Marten Toonder en John Kraaykamp, toevallig ook nog eens vlak na elkaar in dezelfde kamer, hun laatste jaren sleten. Kees heeft er stilletjes zijn intrek genomen en is vast van plan teruggetrokken te leven en niet meer mee te werken aan publiciteit.

Lees verder in dagblad De Telegraaf.