Nieuws
1143398
Nieuws

'Spaarrente in 2013 verder omlaag'

SPAREN Spaarders kunnen in 2013 nog geen hogere rentes tegemoet zien. Afgelopen jaar daalden de spaarrentes van alle spaarrekeningen flink. Voorlopig lijkt er geen einde te komen aan deze dalingen.

Dat voorspelt vergelijkingssite Spaarrente .nl maandag. Amanda Bulthuis, expert van de vergelijker en tevens columnist bij OverGeld.nl, verwacht dat de spaarrente in 2013 nog enkele tiendes van procenten zal dalen.

De website wijst erop dat de rente van de Europese Centrale Bank (ECB) momenteel erg laag ligt. „Banken lenen liever geld bij de ECB dan dat zij geld lenen bij klanten in de vorm van spaargeld. Daarom blijven de rentepercentages dalen”.

Gemiddelde rente

De gemiddelde spaarrente van een vrij opneembare spaarrekening is afgelopen jaar teruggelopen van 2,41 procent in januari tot 2,01 procent op 1 december. De hoogste rente bedraagt op dit moment 2,5 procent bij WestlandUtrecht Bank, Knab en het Belgische Argenta. Roparco biedt de laagste spaarrente met 1,2 procent. Begin 2012 lag de hoogste spaarrente nog op 3,00 procent.

Veel spaarders zien de waarde van hun geld teruglopen omdat de hoogste rentepercentages lager liggen dan de inflatie (2,8 procent). Als ze over hun geld ook nog 1,2 procent vermogensrendementsheffing moeten betalen (dit geldt voor vermogen boven de vrijstelling van 21.000 euro, het dubbele voor fiscale partners) dan leveren spaarders als het ware geld in.

Vastzetten de oplossing?

Om toch iets meer geld te verdienen met sparen is het te overwegen om het spaartegoed vast te zetten in termijndeposito's. Doorgaans levert dit iets meer geld op. Maar dit geldt vreemd genoeg vooral voor kleine spaarbanken. De meeste grote banken bieden een hogere rente op vrij opneembaar spaargeld dan op deposito's met een korte looptijd van 1 of 2 jaar.

Vastzetten voor langere tijd levert hogere rentepercentages op die boven de inflatie uitkomen, maar dan kunt u lang niet over uw geld beschikken. Bovendien kan het zijn dat de rente de komende jaren wel iets gaat stijgen. Als u uw geld jaren vastgezet heeft dan profiteert u niet van een stijgende rente.

Vergelijk hier alle spaarrentes