Nieuws/Binnenland
11434
Binnenland

Geen vogelgriep bij geruimde boerderij

BIDDINGHUIZEN - Bij de geruimde kippenboerderij in Biddinghuizen (Flevoland) is geen vogelgriep aangetroffen, maakte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maandag bekend.

De 21.000 kippen werden preventief gedood nadat er vorige week vogelgriep werd vastgesteld op een vleeseendenbedrijf niet ver daar vandaan. In totaal werden negen pluimveebedrijven gecontroleerd, maar alleen bij het vleeseendenbedrijf werd vogelgriep gevonden. Het ging om de besmettelijke H5N8-variant.

De geruimde kippenboerderij ligt binnen een kilometer van het bedrijf waar de vogelgriep werd aangetroffen. Vrijdag werden op het vleeseendenbedrijf zo'n vijfhonderd dode eenden gevonden. Na vaststelling van de vogelgriep en sterke vermoedens dat het ging om de besmettelijke variant werden alle eenden op het bedrijf gedood om de verspreiding van het virus te voorkomen.

Ook een vestiging van het getroffen bedrijf in Hierden (gemeente Harderwijk) werd geruimd. In totaal gaat het om circa 180.000 vleeseenden.

Met de maatregelen hoopt de NVWA dat het griepvirus zich niet verder verspreidt. Voor pluimveebedrijven in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Biddinghuizen is een vervoersverbod afgekondigd.

Voor alle bedrijven die vogels houden die bestemd zijn voor de productie van vlees en eieren geldt al sinds 9 november een ophok- en afschermplicht. Daarnaast moeten kinderboerderijen, dierentuinen en houders van hobbyvogels ervoor zorgen dat hun vogels niet in contact komen met wilde watervogels. Verder geldt er een verbod op de jacht op watervogels.