Nieuws
1143629
Nieuws

Vragen aan... onze opvoeddeskundige

Buien aan tafel

Marit Langedijk-van der Pruik is pedagoog en ontwikkelingscoach. Daarnaast is ze moeder van twee kinderen. Voor VROUW beantwoordt ze vragen over opvoeden en de omgang met je kind. Haar visie: ondersteunende communicatie in interactie met het kind geeft langetermijnoplossingen en gezamenlijk plezier.

Hallo Marit,

Graag advies, want mijn dochtertje van 3,5 jaar heeft nogal wisselende buien aan tafel. De ene keer eet ze keurig haar groenten op en de andere keer laat ze dezelfde groenten staan, alsof ze het niet lust. Dit geldt eigenlijk voor elke maaltijd.

Ik vind dat ze eigenlijk gewoon op moet eten wat ik voor haar opschep, maar mijn man en ik zijn het hier niet helemaal over eens. Wat adviseer jij?

Bedankt, Lisette

Beste Lisette,

Peuters kunnen inderdaad het ene moment heel goed eten en het andere moment, bijvoorbeeld hetzelfde eten, weigeren. Jouw vraag is of jullie dochter haar bordje leeg zou moeten eten. Het antwoord daarop is heel duidelijk een nee!

Dwingen werkt averechts

De volwassenen kunnen bepalen wat er op tafel komt en het tijdstip. Kinderen bepalen zelf hoeveel ze eten. Hierdoor moeten wij gelukkig wel respect opbrengen voor hun autonomie. Stimuleren met een spelletje (zoals vliegtuigje spelen) kan natuurlijk, maar dwingen werkt zeker averechts, voor je kind, haar associatie met voeding en jullie relatie.

Aandacht voor het moment

Om een prettige associatie te houden met eten is het goed datgene te bekrachtigen wat je graag terug wilt zien. Besteed daarom weinig aandacht aan het wel of niet eten. Besteed juist aandacht aan het gezamenlijk bereiden van de maaltijd, en gezellige ongedwongen gesprekjes aan tafel.

Zelf aanvoelen

Waarschijnlijk krijgt zij over de gehele dag heen genomen al voldoende goede voedingsstoffen binnen. Om dit in de gaten te houden kun je overdag eens noteren wat zij zoal eet. Tussendoortjes kunnen heel goed bestaan uit wat rauwkost zodat die groenten alvast binnen is. En vooral: vertrouw erop dat je kind zelf goed aanvoelt wat het nodig heeft!

Op deze manier kun je begeleiden naar voldoende gezonde voeding, zonder er druk op te leggen. Ga ontspannen om met de tafelmomenten, zodat het gezellig blijft om met het gezin aan tafel te zitten.

Alle goeds,

Groet, Marit Langedijk- van der Pruik

Volg ook Marits blog. Heb je zelf een vraag voor Marit, mail dan naar vrouwinternet@telegraaf.nl, onder vermelding van 'Vraag aan Marit'. Wie weet krijg jij dan volgende week antwoord.