Nieuws/Binnenland
1143754
Binnenland

Kamer: Maak eind aan eerwraak

Eerwraak en andere vormen van vrouwenonderdrukking moeten hard worden aangepakt en daarom bovenaan de politieke agenda van minister Asscher (Integratie) komen te staan.

Coalitiepartijen VVD en PvdA zijn geschokt dat wraak zeer waarschijnlijk het motief is voor de moord van een moeder op haar dochter in IJsselstein.

„Maar het leed zit veel dieper dan alleen in dit soort excessen”, zegt PvdA-Kamerlid Keklik Yucel. „Veel meer vrouwen met mannen uit conservatieve islamitische en Afrikaanse culturen worden thuis onderdrukt. Dat hoeft niet altijd met fysiek geweld gepaard te gaan, het kan ook psychische onderdrukking zijn. Dat kunnen we in Nederland niet tolereren, de politiek moet hard stelling nemen”, zegt zij.

Dat vindt ook VVD-Kamerlid Malik Azmani. „Voor dit soort middeleeuwse praktijken mag in ons land geen plaats zijn.” Eind deze maand bespreekt de Kamer het onderwerp met Asscher. De PVV heeft vooruitlopend daarop gisteren Kamervragen gesteld. Kamerlid Van Klaveren wil dat het kabinet met gedetailleerde cijfers komt over eerwraak.

Lees meer in De Telegraaf van vandaag.