Nieuws/Buitenland
11439
Buitenland

Zuma's dagen als 'comeback kid' lijken geteld

JOHANNESBURG - Het presidentschap van Jacob Zuma wordt gekenmerkt door schandalen, maar toch weet hij die telkens weer te overleven. De situatie lijkt nu echter wel heel penibel, nu het ANC beslist of hij wel de Zuid-Afrikaanse president kan blijven.

De geloofwaardigheid van Zuma werd in april ernstig aangetast toen de hoogste rechtbank in Zuid-Afrika oordeelde dat hij de grondwet had geschonden. Zuma spendeerde voor de verbouwing van zijn huis 14,7 miljoen euro uit de staatskas, op papier voor extra beveiligingsmaatregelen. Die bleken onder meer te bestaan uit een zwembad, een amfitheater en een veestal.

De 74-jarige president is polygaam, volgens de traditie van zijn Zoeloevolk. Hij is zes keer getrouwd en heeft nog steeds vier vrouwen, en 21 kinderen. Hij staat bekend om zijn overspelige gedrag. Tijdens de verkiezingscampagne in 2009 werd hij beschuldigd van verkrachting. Daarvan werd hij vrijgesproken, maar beschuldigingen van corruptie kan Zuma niet afschudden.

Zuma ontkent dat hij geld heeft witgewassen of er gangsterpraktijken op na houdt. Die beschuldigingen kwamen na een controversiële wapendeal in 1999, waarbij omgerekend 4,7 miljard euro was gemoeid. Het Zuid-Afrikaanse Openbaar Ministerie trok de aanklacht enkele weken voordat Zuma president werd in. De oppositie vecht nog altijd om die beslissing ongedaan te maken.

De latere president sloot zich als tiener aan bij de gewapende tak van het ANC en werd tot tien jaar cel veroordeeld omdat hij staatsondermijnende activiteiten zou hebben ontplooid. Hij zat vast op Robbeneiland, net als Nelson Mandela. Na zijn vrijlating verliet hij het land en woonde in Mozambique en Zambia terwijl hij opklom binnen de gelederen van het ANC. Toen de ban op het ANC in 1990 werd opgeheven, was hij een van de eersten die terugkeerde.

Jacob Zuma wordt om één verdienste geprezen: hij heeft het aidsbeleid van het land ingrijpend gewijzigd, nadat zijn voorganger Mbeki steeds had volgehouden dat er geen verband bestond tussen hiv en aids. Zuma heeft levensreddende medicijnen voor iedereen bereikbaar gemaakt. Zuid-Afrika telt naar schatting vijf miljoen mensen die met hiv zijn geïnfecteerd, meer dan waar ook ter wereld.