Nieuws/Binnenland
1143998
Binnenland

Van Rijn laat gemeenten ruimte met thuiszorg

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) begrijpt dat er onrust is rond de thuiszorg, maar hij is niet van plan om gemeenten met meer verplichtingen op te zadelen. De SP zou dat liever wel zien. Volgens de partij kopen gemeenten ondanks alle afspraken nog steeds heel goedkoop thuiszorg in waardoor medewerkers uiteindelijk voor het blok worden gezet en moeten kiezen: ontslag of werken voor een lager salaris.

Van Rijn beloofde de Tweede Kamer woensdag dat hij in de gaten houdt of gemeenten grenzen overschrijden. Hij vindt dat huishoudelijke hulp tegen redelijke arbeidsvoorwaarden moet worden geleverd. „Als dit niet gebeurt, treden wij op.”

Volgens de bewindsman denken gemeenten wel degelijk na over het basistarief en de kwaliteitseisen voor de huishoudelijke hulp die gehanteerd moeten worden. „Dat zegt nog niets over het tarief en hoe het werk gebeurt. Er zijn veel verschillende vormen, gemeenten zijn voor een deel ook aan het experimenteren.” Maar, hield hij de Kamer voor: „Het is niet zo dat als je huishoudelijke hulp op verschillende manieren organiseert dat je dan in strijd met de wet bezig bent”.