Nieuws/Buitenland
1144051
Buitenland

Beveiliging helpt tegen piraterij

Gewapende beveiliging tegen kapers op schepen die langs Somalië varen, lijkt te helpen. Piraten vielen in 2012 75 vaartuigen aan en dat was het laagste aantal sinds 2007, terwijl het aantal schepen dat daadwerkelijk gekaapt werd met de helft zakte naar 14. In 2011 werden 237 schepen aangevallen door zeerovers uit het land in de hoorn van Afrika, meldde het Internationaal Maritiem Bureau in Londen woensdag.

Nederland is een van de landen die meedoen aan de antipiraterijmissie van de NAVO en de EU in het gebied. Het kabinet verlengde begin vorige maand de inzet van het fregat Hr. Ms. De Ruyter in elk geval tot het einde van dit jaar.

Per jaar passeren meer dan 42.000 schepen het gebied in onder andere een groot deel van de Arabische Zee waar de piraten actief zijn. Het kapen en vrijkopen van de schepen kostte in 2011 7 miljard dollar (ruim 5,2 miljard euro).

Op ongeveer 30 procent van de schepen varen gewapende beveiligers mee. Volgens de cijfers is nog nooit een schip met dergelijke beveiliging gekaapt. Verder patrouilleren marineschepen van verscheidene landen in het gebied.