Nieuws/Binnenland
1144181
Binnenland

Verdachten zaak grensrechter voor rechtbank

Drie jongens die worden verdacht van de dodelijke mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuizen moeten woensdag voor de raadkamer van de rechtbank in Lelystad verschijnen. Tijdens die besloten zitting zal het Openbaar Ministerie (OM) eisen dat het drietal nog 30 dagen blijft vastzitten. Het OM wil dat omdat het onderzoek nog niet is afgerond. Ook voert de officier de zogeheten geschokte rechtsorde op als argument het voorarrest van de verdachten te verlengen.

In totaal zitten nog zeven verdachten vast; het gaat om zes spelers uit de B-jeugd van de Amsterdamse voetbalclub Nieuw-Sloten en een vader. Op 23 januari vindt een raadkamerzitting plaats voor vier verdachten. Het OM wil dat alle zeven nog een maand achter slot en grendel blijven.

Nieuwenhuizen (41) was grensrechter bij Buitenboys, de club in Almere waar het betrokken elftal van Nieuw-Sloten op 3 december tegen speelde. Nieuwenhuizen werd na afloop van de wedstrijd mishandeld en overleed een dag later.

In maart zal een eerste voorbereidende zitting plaatsvinden, de inhoudelijke behandeling van de zaak staat gepland op 30 mei.