Nieuws/Binnenland
1144326116
Binnenland

Coronacrisis: vrijdag 5 juni

LIVE | WHO adviseert dragen mondkapjes in openbare ruimtes

Amsterdam - Het aantal geregistreerde besmettingen met het coronavirus gaat wereldwijd richting de 6,7 miljoen. Inmiddels zijn er 392.000 doden te betreuren, van wie er ruim 108.000 in de VS zijn overleden. In ons land vielen tot nu toe 6000 dodelijke slachtoffers. Experts vrezen voor een tweede besmettingsgolf, maar om de economie adem te geven besluiten steeds meer landen de maatregelen te versoepelen. Volg de laatste mondiale ontwikkelingen over het coronavirus in dit liveblog, dat voortdurend wordt aangevuld.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft haar richtlijnen voor de bestrijding van de coronapandemie een update gegeven. Ze raadt nu regeringen wereldwijd aan de bevolking te vragen in publieke ruimtes deugdelijke beschermingsmaskers over mond en neus te dragen. Dat helpt de verspreiding van het virus tegen te gaan en het aantal Covid-19-patiënten te verminderen.

De WHO is door recent onderzoek overtuigd geraakt van het nut van mondkapjes, maar benadrukt dat het dragen ervan slechts één maatregel is in een hele reeks die virusoverdracht kunnen beperken. Een mondkapje alleen mag geen vals gevoel van veiligheid geven.

„We adviseren overheden om mensen aan te moedigen in openbare gelegenheden een maskertje te dragen, om precies te zijn een niet-medisch masker”, zei Maria Van Kerkhove, technisch deskundige van de WHO ten aanzien van Covid-19. „We hebben nu bewijs dat als zo’n kapje op de juiste manier wordt gebruikt het een barrière kan vormen voor potentieel besmettelijke druppeltjes.”

In veel landen, waaronder Nederland, is het dragen van een niet-medisch mondkapje in bijvoorbeeld het openbaar vervoer al verplicht.

De WHO gaat nog wel door met klinische tests van hydroxychloroquine voor de behandeling van coronapatiënten. Britse wetenschappers stopten met dat programma omdat ze geen bewijs hebben gevonden dat het malariamedicijn ook helpt tegen Covid-19.

„Er zijn twee afzonderlijke onderzoeken gaande, elk met een eigen protocol en supervisie. Daar gaan we voorlopig mee door. Onze commissie zal de bevindingen bestuderen zodra die beschikbaar zijn en vergelijken met ander gerandomiseerd onderzoek”, zei Soumya Swaminathan, chef-wetenschapper van de WHO in Genève.

Bekijk hier het liveblog van donderdag 4 juni

De laatste ontwikkelingen:

Binnenland:

Buitenland:

  • Ruim 40.000 coronadoden Verenigd Koninkrijk
  • Trump wil focus tijdens coronacrisis leggen op ouderen, zieken en andere kwetsbare groepen
  • Britse wetenschappers stoppen met testen hydroxychloroquine
  • Premier roept Australiërs op niet deel te nemen aan Black Lives Matter-protesten vanwege corona
  • Brazilië telt volgens de officiële cijfers nu meer coronadoden dan Italië
  • In Duitsland zijn in de afgelopen 24 uur 32 sterfgevallen geregistreerd
  • Peru meldt meer dan 5000 coronadoden
  • Autoriteiten VS bezorgd over coronabesmettingen onder betogers
  • Finland meldt geen nieuwe coronagevallen

Financieel-economisch:

Sport:

Entertainment:

Luister de wekelijkse podcast met Wierd Duk hier, hieronder of via je favoriete podcastkanaal, met onder meer aandacht voor het omstreden Lancet-onderzoek naar het ’Trump-middel’ hydroxychloroquine.