Nieuws/Binnenland
1144601
Binnenland

Radboud haalt naaktschilderij weg

De Radboud Universiteit in Nijmegen heeft een naaktschilderij verwijderd, omdat een medewerkster zich erin herkende. Op het schilderij is een geklede vrouw met een hoofddoek te zien die aan het geslachtsdeel van een naakte man zit.

De kunstenaar van het werk, Elmer de Gruijl, kreeg aanvankelijk te horen dat een van de werken uit zijn expositie in het Huygensgebouw door een boze medewerker was verwijderd, zo staat te lezen in Vox, het magazine van het Radboud Universiteit Nijmegen. Dat bleek echter een misverstand.

Een medewerkster die langs het schilderij liep, schrok er zo van dat ze naar de kunstcommissie stapte met de vraag of het werk kon worden verwijderd. De commissie besloot hierop het werk uit de expositie te halen.

In een reactie zegt coördinator Jan-Jetze Zijlstra dat hij dacht dat het wel kon. “Maar dit specifieke werk is voor de omgeving waarin het hangt net even te heftig gebleken. Als werknemers of studenten aangeven dat ze grote moeite hebben met de expositie, dan willen we ze daar niet nog zes weken lang mee confronteren”, aldus Zijlstra in het Vox.

De kunstenaar zegt tegen het universiteitsblad dat hij teleurgesteld is. "Ik heb er wel begrip voor dat een universiteit andere regels hanteert dan een galerie of museum. Maar ik vind het merkwaardig dat een werk na één klacht uit een met zorg en in overleg samengestelde expositie wordt gehaald."