Nieuws
1144779
Nieuws

Weblog van de week

Luister naar je stopknop

Elke week kijken we mee over de schouder van een interessante vrouw die midden in het leven staat. Deze week volgen we Ingrid Stieber (44). Zij richtte Lekker Pûh!!! op, het voedingsadviescentrum voor Jeugd & Gezin. Als geen ander weet zij wat je wel en niet op tafel kunt zetten.

Naam: Ingrid StieberLeeftijd: 44Beroep: Oprichter Lekker Pûh!!!Relatie: Vriend DanielKinderen: Floortje (21), Sarah (15) en kinderen van Daniel Sanne (16), Bas (14) en Maxime (9)Favoriete website: lekkerpuh.netTypische vrouwelijke eigenschap: Ondanks mijn drukke baan het moeder zijn voorop zetten

----------------------------------------------------------

Dag 6

De stopknop ( hypothalamus) tussen je oren is een echte knop. Niet van plastic, maar een zogenaamde endocriene klier van vlees en bloed die hormonen afscheidt. En die stopknop doet het echt!

Om dat te controleren moet je maar eens bedenken wat er gebeurt op het moment dat je honger krijgt. Je maag begint te knorren en er komt een gedachte in je hoofd: Hé, ik heb trek, ik ga iets eten!

Ook andersom werkt de stopknop. Als je genoeg gegeten hebt , komt ongeveer na 20 minuten het signaal “genoeg’ vanuit de buik bij de stopknop. Je denkt dan: Zo is het genoeg, ik zit vol. Ik heb genoeg gegeten.

Hoe vaak komt het niet voor dat we na het eten zeggen dat we nog wel een plaatsje hebben voor dat toetje? Terwijl we eigenlijk genoeg gegeten hebben? Op zo’n moment eten we ondanks het belangrijke signaal van de stopknop. Dan krijg je dus teveel calorieën binnen.

Een tijd geleden legde ik de werking van de stopknop uit aan een meisje van 8 jaar. Ken je dat gevoel van die knorrende maag omdat je trek hebt? Vroeg ik haar. Lang dacht t meisje na… “Nee. Antwoordde zij serieus: Dat gevoel heb ik nog nooit gehad.” Maar ik ken het wel hoor, vaak voor het avondeten.

Tips om je kind te leren wanneer er echte trek is:

  1. Geef geen overlevingspakketten met koeken mee naar school als tussendoortje, maar een goed stuk fruit of groente.
  2. Laat je kind niet vlak voor het avondeten nog een tussendoortje nemen. Zo geef je het kind de kans om door de gezonde trek groente te willen proeven.
  3. Neem niet direct na het avondeten een toetje, maar eet een uur na het diner magere yoghurt met fruit. Zo is er minder kans op de snaaitrek, later op de avond.

Zo geef je jouw gezin de stopknop zijn baan terug.