Nieuws/Buitenland
1144814
Buitenland

Montenegrijns protest tegen Depardieu

Niet alle inwoners van Montenegro zijn blij met Gerard Depardieu als „cultureel ambassadeur” van hun land. De krant Vijesti in Podgorica meldde zondag dat een groep intellectuelen in een open brief heeft geprotesteerd tegen het ambassadeurschap van de Franse acteur.

Op 8 januari, de dag dat hij zich bij een Parijse rechtbank had moeten verantwoorden voor het rijden onder invloed op een scooter, dook Depardieu voor een allereerste bezoek op in het Balkanland. Nog dezelfde avond bood premier Mile Djukanovic hem de functie aan van cultureel ambassadeur. En dat is de schrijvers van de aan de Franse ambassadeur Dominique Gazui gerichte open brief een brug te ver.

Het is een schande, zo schrijven ze, dat premier Djukanovic als vertegenwoordiger van een socialistische partij de acteur überhaupt heeft ontvangen. Ze verwijzen naar de belastingvlucht uit Frankrijk van „de multimiljonair” Depardieu, die hem naar de Russische president Poetin voerde en uit wiens handen hij nog geen week geleden een Russisch paspoort ontving.

Een woordvoerder van het Montenegrijnse ministerie van Cultuur zei op een vraag van Vijesti overigens dat Depardieu de eerste cultureel ambassadeur van het land is.