Nieuws/Binnenland
1144838
Binnenland

Schaatskoorts zonder ijs

Hoewel de temperatuur vrijdagmiddag nog niet onder het vriespunt is gedaald, lijkt de zoektocht naar schaatsen al wel te zijn losgebarsten. Bij schaatsfabrieken en onlineverkoopsite Marktplaats merken ze dat het kouder wordt.

De zoekterm 'schaatsen' wint flink aan populariteit volgens een woordvoerster van Marktplaats. Donderdag werd er 27.000 keer op de term gezocht. Dat is vijf keer vaker dan vorige week zondag, toen dat 5300 keer was. Ook bieden steeds meer mensen hun schaatsen te koop aan, zegt ze. Deze week werden er gemiddeld 1672 schaatsen per dag aangeboden. Vorige week waren het er 'nog maar' 700.

Ook de schaatsenfabrieken draaien deze week op volle toeren. Volgens een woordvoerder van Zandstra „zijn er al heel wat schaatsen verkocht”. „Als het weer aanhoudt, zal dat zeker toenemen.” Bij schaatsenfabriek Viking is het ook druk. Beide bedrijven kunnen geen concrete cijfers geven. Maar bij Viking melden zich nu afnemers uit het hele land, zo zegt directeur Jon de Haas da Cruz. En dat „ondanks dat er nog nergens natuurijs ligt”. De Haas da Cruz voorspelt dat „de hel losbreekt” wanneer de kou doorzet.

Of dat ook gebeurt, is nog maar de vraag. Voor de komende week verwacht het weerinstituut KNMI „koud winterweer”. Zaterdag zou de temperatuur wel kunnen zakken tot min 3, de rest van de week zou het zelfs op zijn koudst min 7 kunnen worden, zo luidt de verwachting. Of het daarna ook koud blijft, is niet zeker. Vanaf volgende week vrijdag is er aanvankelijk nog wel kans op kou, maar een „zachter weertype” kan de winterpret in de kiem smoren. Weerbureau Weerplaza.nl geeft de schaatser hoop en gaat een stapje verder. Het bureau verwacht dat „de kans om te schaatsen flink toeneemt”.

Schaatsliefhebbers die niet kunnen wachten, doen er goed aan om de Ryptsjerksterpolder in de gaten te houden. De Friese polder is traditioneel een van de plekken waar schaatsers al snel van natuurijs kunnen genieten. Vrijdag was de 'ijsvloer' daar nog helemaal vloeibaar. Maar zodra dit verandert, zal het niet lang duren voordat de eerste Friezen zich melden, aldus een woordvoerder van de Natuurorganisatie It Fryske Gea.

En of er nou al ijs ligt of niet, op social media lijkt van schaatskoorts al sprake. Meerdere mensen melden op Twitter en Facebook de schaatsen al uit het vet te gaan halen of (grappend) te hebben ondergebonden.