Nieuws/Buitenland
1144858
Buitenland

Protest duizenden Russen tegen adoptie-wet

Duizenden Russen trotseerden zondag in Moskou de bittere vrieskou en protesteerden tegen de wet die Amerikaanse burgers verbiedt Russische kinderen te adopteren. Volgens de oppositie deden 50.000 mensen mee aan de protestoptocht. De politie hield het op ruim 9000.

De oppositie verwijt president Vladimir Poetin dat hij de Russische wezen gebruikt als pionnen in een politiek geschil. Ze riepen leuzen als „Schande”, „Poetin is een schoft” en „Poetin is een kindermoordenaar”. De wet op het verbod op adoptie door Amerikanen werd eind vorig jaar door het parlement aangenomen en trad 1 januari in werking.

De adoptie-wet is een reactie op een nieuwe Amerikaanse wet die Russen treft die de mensenrechten hebben geschonden en ook 1 januari van kracht werd. Deze wet stelt dat mensen die betrokken zijn geweest bij de dood van de Russische advocaat Sergej Magnitski (1972-2009) geen toegang tot de Verenigde Staten hebben.

Veel betogers gingen zondag voor het eerst de straat om te demonstreren tegen de regering. „Niemand geeft om deze kinderen. Ze zijn een levende tragedie en het is misdadig om ze voor politieke doeleinden te gebruiken”, aldus een 71-jarige vrijwilligster die in een weeshuis werkt.

De oppositie hoopt met de betoging tegen de adoptiewet de protestbeweging weer nieuw leven in te blazen. Ruim een jaar geleden waren er veel betogingen om te voorkomen dat Poetin werd herkozen tot president. Maar sinds zijn verkiezing vorig jaar maart, is de protestbeweging verwaterd.

De adoptiewet leidde tot een verkilling in de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Rusland. De Amerikaanse regering zei eerder de wet te betreuren, die volgens de Amerikanen „politiek gemotiveerd” is. De afgelopen 20 jaar zijn volgens Buitenlandse Zaken ruim 60.000 Russische kinderen geadopteerd door Amerikaanse ouders.

Volgens adoptiebureaus zijn vooral zieke en gehandicapte kinderen de dupe van de wet. Amerikanen zijn volgens deze instellingen eerder bereid om kinderen met een handicap te adopteren dan Russen.