Nieuws/Buitenland
1144861
Buitenland

Proces tegen Mubarak moet over

Het proces tegen de voormalige Egyptische president Hosni Mubarak over zijn rol bij de dood van demonstranten in 2011 moet opnieuw. Dit heeft een beroepshof in de Egyptische hoofdstad Caïro zondag besloten.

Mubarak kreeg in juni vorig jaar levenslang omdat hij verantwoordelijk zou zijn voor de dood van meer dan 800 betogers. Mubarak tekende net als medebeklaagden beroep aan tegen het vonnis. De rechters aanvaardden dat zondag.

Ook het beroep dat ex-minister van Binnenlandse Zaken Habib al-Adly heeft aangetekend, wordt gehonoreerd. Al-Adly zit net als zijn voormalige baas een levenslange gevangenisstraf uit. Mubarak en al-Adly zouden in januari en februari 2011 hebben geprobeerd met grof geweld de massale protesten tegen het bijna 30 jaar oude bewind van Mubarak te onderdrukken. Mubaraks militaire entourage trok na weken van onlusten in het land op 1 februari 2011 de stekker uit Mubaraks corrupte regime.

De 84-jarige Mubarak wordt momenteel in een militair ziekenhuis verpleegd. Hij kwam in december in de gevangenis ten val en is naar het hospitaal overgebracht.

Volgens een van Mubaraks advocaten, Mohamed Abdel Razek, zal in het nieuwe proces geen nieuw bewijsmateriaal worden toegelaten. Maar hij zei dat een nieuw panel van rechters mogelijk wel rekening zal houden met de slechte gezondheid van de voormalige president.

Het besluit van het hof werd verwelkomd door de tientallen aanhangers van Mubarak, die zich in en voor het gerechtsgebouw hadden verzameld om het besluit van het hof af te wachten. Ze riepen leuzen als „Lang leve gerechtigheid” en „we houden van je president!”.