Nieuws/Binnenland
1144872
Binnenland

Kiezers VVD en PvdA als "kat en hond"

Afkeer oorzaak verlies coalitie

VVD en PvdA zijn weer de grootste partijen als er nu Kamerverkiezingen zouden worden gehouden. Beide partijen scoren deze week 25 Kamerzetels in de peiling van Maurice de Hond. Vorige week deelde de PvdA de koppositie nog met de PVV.

De VVD won sinds vorige week twee zetels, maar staat nog altijd op verlies vergeleken met de 41 Kamerleden die de partij nu telt. De PvdA bleef gelijk in de peiling, maar scoort fors minder dan de 38 zetels in de Kamer.

De VVD stond vlak voor de kerst nog op 21 zetels in de peiling van De Hond. De winst die de liberalen deze week boekten, ging ten koste van de PVV en de SGP. De PVV leverde een zetel in en staat nu op 24, nog altijd negen meer dan bij de laatste Kamerverkiezingen. De SGP zakte naar 3, net zoveel zetels als de partij nu in de Kamer inneemt.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag. Als deelnemers de vraag voorgelegd krijgen op wie ze nu zouden stemmen, zien ze eerst hun oude keus voor zich. Zo worden de veranderingen in stemgedrag per individu geregistreerd.

 

Zowel bij de VVD als de PvdA geeft ongeveer de helft van de kiezers nu aan niet meer die partij te stemmen. Hun 'teleurstelling" is goed af te lezen in de laatste twee kolommen. De "ex-"VVD-kiezers beoordelen de VVD nog maar met een 4,5 en de "ex-"PvdA-kiezers de PvdA nog maar met een 5,3. Daaruit is af te leiden dat dit grote verlies van beide partijen niet zomaar terug te draaien is.

Interessant bij de groep die nu niet meer VVD kiest, maar op 12 september wel, is de lage beoordeling van de PvdA (3,5), terwijl degenen die nu nog wel de VVD stemmen de PvdA met 5,7 beoordelen. Bij de PvdA zien we iets vergelijkbaars, maar met minder verschil. Degenen die nu niet meer PvdA stemmen beoordelen de VVD met een 3,3, terwijl degenen die nu nog wel PvdA stemmen de VVD beoordelen met 4,9.

En uit die laatste scores is op te maken dat aan de basis van het verlies van de kiezers van VVD en - in  mindere mate van de kiezers van de PvdA -  de afkeer  ligt  van de regeringspartner van de "eigen" partij.