Nieuws/Binnenland
1144888
Binnenland

Proefproces in Rotterdam over blowverbod

Justitie wil een oordeel van de rechter of de politie in het centrum van Rotterdam met lokale regels toch kan optreden tegen overlast van mensen die softdrugs gebruiken. Met de Opiumwet gaat dat niet, omdat die daarin volgens de gemeente tekortschiet. Daarom moeten 18 mensen volgende week voor de kantonrechter in Rotterdam verschijnen voor wat het Openbaar Ministerie (OM) als een proefproces ziet.

De Raad van State oordeelde in juli 2011 nog dat gemeenten maatregelen tegen de overlast van softdrugsgebruikers niet mogen regelen via de zogenoemde algemene plaatselijke verordening (APV). Dat deed de hoogste bestuursrechter in een uitspraak over een blowverbod, waar een groep buurtbewoners bij de gemeente om had gevraagd.

Amsterdam en Rotterdam hebben in de APV opgenomen dat de burgemeester een blowverbod mag instellen op plekken waar overlast is van softdrugsgebruikers. De Raad van State zei dat Amsterdam niet met een eigen verbodsbepaling mocht komen, omdat dergelijke zaken al in de Opiumwet zijn geregeld.

Advocaat André Seebregts staat in Rotterdam een van de 18 verdachten bij. Hij is ook van mening dat justitie de overlast niet via de APV kan aanpakken. „Dat is al geregeld in de Opiumwet”, zal hij volgende week betogen. Maar daar wringt nou juist de schoen voor Nederland. „Softdrugs worden in Nederland nou eenmaal in een landelijke richtlijn gedoogd.”

De uitspraak van de Raad van State had ook gevolgen voor Rotterdam. Een woordvoerster van het OM: „De politie is toen gestopt met het schrijven van boetes voor mensen die blowden op straat, daar waar het niet mocht. We hebben vervolgens advies ingewonnen bij het Wetenschappelijk Bureau Openbaar Ministerie”, legde ze uit. Dat meende dat er toch een basis is om het drugsgebruik via de APV aan banden te leggen. „Toen zijn we weer begonnen met schrijven. Met deze overtredingen stappen we nu naar de kantonrechter.” Het gaat om mensen die in het centrum van Rotterdam blowden.

Ook het OM in Amsterdam begon een proefproces om een uitspraak van de rechter uit te lokken. In oktober vorig jaar kreeg justitie in de hoofdstad al gelijk. „De Amsterdamse kantonrechter heeft in een aantal vonnissen aangegeven dat de gemeente Amsterdam best iets in de APV strafbaar mag stellen wat ook strafbaar is in de Opiumwet, zolang dat maar met een ander doel is dan het doel van de Opiumwet, namelijk de bescherming van de volksgezondheid”, aldus het OM. Overigens is het laatste woord over deze Amsterdamse zaken nog niet gezegd; er is hoger beroep aangetekend.