Nieuws/Binnenland
1144902
Binnenland

Op 'beroepenbijles' om gemotiveerd te blijven

Leerlingen uit achterstandswijken komen er voor aanvullend onderwijs, maar er is er geen reken- of taalboekje vinden. Op IMC Weekendschool krijgen 10- tot 13-jarigen elke zondag een gastles over een ander beroep. Zondag staat minister Jet Bussemaker (Onderwijs) voor de klas ter ere van het 15-jarig bestaan van de school.

Het viel initiatiefneemster Heleen Terwijn in 1998 op dat kinderen van tien nog vol nieuwsgierigheid en ambitie naar de wereld kijken, maar dat ze - zeker op de wat lagere schoolniveaus - zo tegen hun dertiende in een motivatiedip belanden. Terwijn: „We laten ze daarom de wereld zien door de ogen van vakmensen. Zo leren ze zichzelf en de wereld kennen en blijven ze gemotiveerd”.

In vierweekse modules volgen de kinderen vakken met academische namen als geneeskunde, recht en sterrenkunde. Populair zijn de zogeheten AAA-vakken, over de wereld van artsen, advocaten en accountants. Beroepen die volgens Terwijn het meeste aanzien hebben.

De gastdocenten zijn lang niet allemaal academisch geschoold. „Bij geneeskunde geven artsen les, maar ook ambulancebroeders en kraamverzorgsters.” Zo leren de kinderen dat ze ook met een laag schooldiploma in die branche aan het werk kunnen. „En uiteindelijk vinden de jongeren de vakken waar ze nog nooit van gehoord hadden, het leukst.”

In totaal volgen 900 leerlingen het 3-jarige programma op een van de negen Weekendschool-vestigingen door heel Nederland. 750 daarvan zullen de eindstreep halen. „Als ze op hun tiende beginnen, kunnen ze niet overzien dat het best lang en intensief is om drie jaar lang elke zondag naar school te gaan. Maar ze zijn dan nog razend enthousiast, dus dat proberen we vast te houden.” Onbedoeld voordeel is dat kinderen in achterstandswijken niet gehinderd worden door een agenda vol hockeytraining en pianoles. Daar is immers vaak geen geld voor, terwijl de Weekendschool gratis is.

„De basis leggen om gemotiveerd in het leven te staan” is volgens Terwijn het belangrijkste doel van dit onderwijs. „En leren dat het normaal is om voor je ambitie uit te komen.” Onder de oud-leerlingen bevinden zich opvallend veel 'stapelaars': vmbo'ers die na het behalen van hun diploma naar de havo gaan of via het mbo op het hbo belanden.

Zo'n 35 procent van de oud-leerlingen blijft aan de Weekendschool verbonden, bijvoorbeeld als adviseur of door zelf gastlessen te geven. „We zien dat jongeren oppikken dat het normaal is om iets terug te doen voor een ander. En alumni zijn de beste gastdocenten: zij weten natuurlijk precies wat ze moet doen om een klas doodstil te krijgen.”