Nieuws/Buitenland
1144928
Buitenland

Franse militaire interventie Mali begonnen

De Franse militaire interventie in Mali is vrijdag begonnen. Op de eerste dag van de militaire inzet voerden de Franse militairen al meteen een luchtaanval uit in Mali. Dat gebeurde ter ondersteuning van regeringstroepen, die probeerden een opmars naar het zuiden van islamitische rebellen tegen te houden, zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius.

Hij zei dat, voor zover hij wist, Frankrijk op dit moment het enige land is dat de Malinese regering militair steunt tegen de rebellen, die de controle in het noorden van het land hebben. Fabius gaf verder geen strategische details over de militaire interventie, zoals over de vraag of Franse troepen ook op de grond actief zijn.

„De situatie is in de laatste paar dagen ernstig verslechterd. De rebellen besloten naar het zuiden op te rukken, met het schijnbare doel heel Mali over te nemen om een terroristische staat te installeren”, aldus Fabius. „We moeten de rebellen stoppen, anders valt heel Mali in hun handen. En dat vormt een bedreiging voor Afrika en zelfs voor Europa”, voegde hij eraan toe.

Eerder op de dag maakte president François Hollande bekend dat de Franse militairen samen met troepen uit Nigeria en Senegal in Mali waren aangekomen om daar te helpen in de strijd tegen de extremisten in het noordoosten. Donderdag vroeg de Malinese president Dioncounda Traoré Frankrijk om militaire bijstand. Vrijdagavond kondigde hij de noodtoestand aan en riep in een televisietoespraak de bevolking op tot eenheid in de strijd om de bezette delen van het land te heroveren op de rebellen.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie liet na de Franse luchtaanvallen weten ondersteuning te overwegen aan de interventiemacht. Dat kan via uitwisseling van inlichtingen met Frankrijk en logistieke ondersteuning. „De discussies zijn gaande”, zei een Amerikaanse functionaris.

Westerse regeringen, met name de voormalige koloniale macht Frankrijk, sloegen alarm nadat de met al-Qaeda gelinkte rebellen donderdag de centrale Malinese stad Konna hadden veroverd. De Malinese strijdkrachten heroverden de stad op vrijdag met Franse militaire steun, aldus het Malinese ministerie van Defensie.