Nieuws/Binnenland
1145043
Binnenland

’Bio schaadt milieu’

„Biologisch voedsel is helemaal niet goed voor het milieu.” Dat stelt Aalt Dijkhuizen, de topman van de Universiteit van Wageningen, die de aanval heeft geopend op de plofkipacties van Wakker Dier. Hij noemt de acties ’merkwaardig’.

Volgens hem is biologisch voedsel „lang niet het meest duurzaam”. Sterker nog, biologisch voedsel is duurder, niet bewezen gezonder en juist slechter voor het milieu.

„Vaak wordt biologisch gezien als het meest duurzaam”, laat Dijkhuizen weten. „Dat is wat betreft het gebruik aan grondstoffen en uitstoot van broeikasgassen per kilogram product aantoonbaar onjuist. Met biologisch boeren heb je meer voer nodig. Dat betekent meer grond en grondstoffen per eenheid melk, vlees of eieren. En ook meer uitstoot aan broeikasgassen.”

Actiegroepen als Wakker Dier proberen supermarkten te dwingen te kiezen voor minder kippenvlees uit de gangbare veehouderij. De Facebookpagina van Albert Heijn wordt overstelpt met georkestreerde oproepen om snel te stoppen. „Dat vind ik een merkwaardige ontwikkeling”, zegt Dijkhuizen. „Want de Nederlandse veehouderij is de schoonste ter wereld.”

Lees meer in De Telegraaf van vandaag.