Nieuws/Buitenland
1145062
Buitenland

Ondersteunende rol VS-troepen in Afghanistan

De Amerikaanse- en coalitietroepen krijgen dit voorjaar een meer ondersteunende rol in het Afghaanse conflict. Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama vrijdag na gesprekken met de Afghaanse president Hamid Karzai.

Op een gezamenlijke persconferentie kondigde Obama aan dat hij de volgende stappen in de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan in de komende maanden zal bekendmaken. Wat de omschakeling naar een meer ondersteunde rol betekent voor de vermindering van de Amerikaanse troepenmacht „is nog niet helemaal bepaald”.

In Afghanistan nemen de lokale militairen steeds meer beveiligingstaken over. Maar over de vraag of de VS na de terugtrekking van de coalitietroepen aan het eind van 2014 nog militairen in het land houden, kwam geen duidelijke verklaring. Die mogelijkheid is besproken, was het enige wat het Witte Huis erover in een verklaring wilde zeggen. Onder meer zouden details over de juridische status van mogelijke toekomstige Amerikaanse troepen in Afghanistan geregeld moeten worden.

De VS hebben nu nog 68.000 militairen in Afghanistan, ondersteund door nog eens 34.000 manschappen uit andere NAVO-landen. Onder hen zijn ruim 500 politiemensen en militairen uit Nederland. In 2010 is besloten dat de NAVO-missie in 2014 afloopt en dat alle gevechtseenheden worden teruggetrokken.

De oorlog in Afghanistan tegen de islamitische militante Taliban heeft al meer dan 3000 militairen het leven gekost, onder wie meer dan 2000 Amerikanen en 25 Nederlanders. President Obama zei vrijdag dat het voor Afghanistan niet mogelijk zal zijn zich te verzoenen met de Taliban, tenzij de militante groep afziet van terrorisme.