Nieuws/Buitenland
1145068
Buitenland

Man overleeft spijker door hart

Een 19-jarige Argentijn die door zijn collega met een spijkerpistool door zijn hart werd geschoten, is succesvol geopereerd.

Volgens het ziekenhuis zijn er maar drie andere gevallen bekend van mensen die een dergelijke verwonding hebben overleefd.

Het ongeluk gebeurde tijdens het werk van de twee in een palletfabriek. De twintig centimeter lange spijker doorboorde het borstbeen en de rechter hartkamer. Hij werd naar het plaatselijke ziekenhuis gebracht, waar al snel werd besloten hem over te brengen naar het grotere ziekenhuis in Florencio Varela. De spijker lieten de doktoren in het hart zitten.

In iets meer dan twee uur wist chirurg Marcello Nahin van het ziekenhuis in  de spijker uit het hart te halen. "In dit soort gevallen is het heel belangrijk dat de chirurgen veel ervaring hebben," aldus Nahin tegen de Argentijnse krant La Nacion. "Zo wisten de doktoren dat ze de spijker niet meteen moesten weghalen, omdat die als een soort stop voor het bloeden werkte."

Spijkerpistolen zijn apparaten waarmee met grote kracht spijkers in het hout geschoten kunnen worden. Ze zijn goed voor de productiviteit, maar ze zijn ook verantwoordelijk voor zo'n 37,000 bezoekjes aan de Amerikaanse ehbo's, aldus de dokter. Dat iemand in het hart geschoten wordt, komt echter bijna nooit voor.