Nieuws/Binnenland
1145086
Binnenland

Extra info Sint Petersburg

Sint-Petersburg is een gezellige stad om te winkelen. De meeste winkels, waaronder zaken van de grootste internationale ketens, liggen geconcentreerd rond de hoofdstraten als Nevski Prospekt en Bolsjoi Prospekt en de metrostations.

De laatste jaren hebben de importproducten veel lokale waren verdrongen, maar toch vind je in veel winkels nog authentieke producten, als Russisch linnen, de beroemde Petersburgse Kroepskajachocolade, wodka, kaviaar en uniek beschilderde houten doosjes en curiosa die met een eeuwenoud procedé beschilderd zijn.

Gostiny Dvor

Wat je zeker moet bezoeken is het grootste en belangrijkste winkelcentrum Gostiny Dvor aan de Nevskiy Prospekt. Het stamt uit 1785 en bestaat uit een enorme reeks zuilengalerijen en portieken. Het centrum is gebouwd in een vierkant en de gezamenlijke lengte van de gevels bedraagt één kilometer. In veel winkels zijn momenteel vestigingen van internationale ketens gevestigd. Naast de grote winkelcentra is het ook leuk shoppen op de nabij gelegen markt Koeznetsjni. Je vind er bloemen, fruit, groenten, lekkere roomkaas en heerlijke honing die je ook mag proeven.

Vlooienmarkten

Daarnaast zijn er bij verschillende metrostations vlooienmarkten. Hier koop je je ook het best de beroemde Matroeskapoppen, bonthoeden, schaakspelen en oude militaire spullen. In verschillende zijstraten zijn soms heel verrassende winkeltjes en boetieks te vinden. Het is wel snuffelen, want in Sint-Petersburg wordt opvallend weinig reclame gemaakt, in vergelijking met bijvoorbeeld Moskou. Je vindt vrijwel nergens billboards en grote neonreclame. "De overheid in Sint-Petersburg wil dat absoluut beperken", vertelt onze gids Alexandra Nikolaeva. Sommige slimme ondernemers proberen deze regels te omzeilen door hun reclame op trottoirtegels af te drukken. Wel vind je in verschillende straten verrassend leuke terrasjes, die vaak ingericht zijn in een Europese sfeer. "We proberen allemaal iets mee te pikken uit de inkomsten van het toerisme. Dat moet ook wel. Het leven is hier duur en van een gewone job kun je niet leven. Een leraar verdient hier gemiddeld 500 Euro, wat je meestal al kwijt bent aan de huur van een appartement, dus je moet er wel een bijberoep nemen."

Zakoeski

In de meeste restaurants en brasserieën in Sint-Petersburg vind je een West-Europese menukaart. Daarnaast zijn er restaurants, die gespecialiseerd zijn in gerechten uit alle delen van de wereld. Wie iets typisch Russisch wil eten moet vragen naar plaatselijke gerechten als Borsj (rode bietensoep), blini's (kleine pannenkoeken met kaviaar) of koelebiaka (een stevige vispastei). Een bekend voorgerecht is zakoeski, een koud voorgerecht met zoute vis, rolmops, zure room, paddenstoelen, roggebrood en augurken. In de meeste gevallen pak je daar een glaasje wodka bij, maar er zijn ook uitstekende Russische wijnen. Thee is ook erg populair.