Nieuws/Binnenland
1145089
Binnenland

Ruim zicht

Ten zuiden van de Randstad ligt een verrassend stukje Nederland: de Hoeksche Waard. Even buiten Dordrecht wordt ons blikveld al meteen verruimd. Het zicht reikt kilometers ver. Hier geen flats of luxe kantoorpanden en ook geen bos, maar dijkwoningen, weilanden en pittoreske dorpjes waar de tijd lijkt stil te staan.

Een rondje Hoeksche Waard is een mooi begin van een nieuw fietsjaar. Er staat hier nogal het een en ander te koop of te huur, merken we als we door de winkelstraat fietsen. De economische crisis heeft hier ook toegeslagen. Contact met de lokale bevolking maken is niet moeilijk. Hier op het platteland is het normaal dat je elkaar bij het passeren gedag zegt.

In de tijd van Karel de Grote (742-814) was de Hoeksche Waard een moerasgebied. Uiteraard belette dat deze vorst niet er een 'snelweg' aan te leggen als een verkeersader tussen Nederland en Frankrijk. De oude verbindingsweg liep over de Keizersdijk en door de Kerkstraat van het huidige Strijen.

Deze heerweg werd later opgehoogd tot een dijk. Door de inpoldering verdween het slikgebied en alle kleine kreekjes en riviertjes. Het gewonnen, vruchtbare land was goed voor de teelt van suikerbieten, aardappelen, graan en andere akkerbouwproducten.

HSL

Heel veel later werd er opnieuw een verkeersader tussen Nederland en Frankrijk aangelegd: de hoge snelheidslijn zodat je in een paar uur met de trein in hartje Parijs kunt staan. Wees gerust, de spoorlijn is keurig weggestopt een paar meter onder de grond zodat er geen landschapsontsierende elementen aanwezig zijn. Behalve de hoogspanningsmasten natuurlijk. Vaak kunnen we kilometers ver kijken. Het uitzicht in de Hoeksche Waard is weids. Af en toe steekt een watermolen met een kenmerkende windvaan boven het land uit. De windvaan zorgt ervoor dat de molen zich automatisch naar de wind draait. Door het mechanisme wordt de waterstand op vernuftige wijze op peil gehouden.

Voorbij knooppunt 36 slaan we even af naar de Dordtsche Kil. Zelf kwamen we via de beroemde Kiltunnel binnen. Met zoveel verbindingen met het vasteland kun je eigenlijk moeilijk spreken over het eiland Hoeksche Waard. Maar toch wordt het aan alle zijden omgeven door water. Ten westen vormt De Spui de scheiding met Voorne-Putten. Aan de noordzijde stroomt de Oude Maas, ten oosten dus de Dordtsche Kil en ten zuiden het Hollands Diep. Binnen in het eiland ligt ook de Binnenbedijkte Maas. Dit was in de Romeinse tijd de originele loop van de Maas. Nu is het op warme zomerse dagen een populaire plaats om te zwemmen en te recreëren.

 

Kreken

In de loop der jaren is er steeds meer plaats gekomen voor natuur. Boeren verkochten een stukje land aan de rand van de akkers. Kraanmachinisten moesten niet meer kaarsrecht sloten graven, maar zo divers mogelijk. Diepe en ondiepe stukken moesten voor afwisseling zorgen. De met riet aangeklede oevers van de kreken zijn zeer in trek bij - niet zo heel verrassend - rietvogels. En kleinere vogels trekken ook grote vogels aan. De snor en de blauwborst schijnen hier voor te komen, maar wij spotten tijdens onze fietstocht vooral eenden, meerkoeten en heel veel ganzen die in de weilanden fourageren. Trekvogels zijn het en wellicht gaan ze verder zuidwaarts als de temperatuur zakt. Nu in de zon en met 10 graden buiten maken ze zich niet druk om verder te reizen.

Smeedijzeren brug

De variatie in cultuur- en natuurlandschap duurt nog voort tot aan Strijen. Neem nu de wilgen aan de oevers van het Hollands Diep. Esscheplaat heet het. Met hun grillige vormen zijn het net levende kunstwerken. En dan is er nog de prachtige smeedijzeren brug in Strijensas.

Terug in Strijen zitten we aan de leestafel van Herberg het Wapen van Strijen. Prachtige inrichting met een motorfiets als decorstuk. Geef ons maar een fiets die op eigen kracht wordt aangedreven. Zeker na de Kerstdagen. Ons goede voornemen om te beginnen met een prachtige fietstocht is zeker gelukt!

Routebeschrijving: Vertrek- en eindpunt: Het Wapen van Strijen, Molenstraat 7, Strijen Afstand: 28 km. Volg de knooppunten 29 - 37 - 36 - 27 - 26 - 25 - 28 - 29. Eventueel is de route in te korten door bij knooppunt 27 naar 29 te gaan.