Nieuws
1145137
Nieuws

'EU-topfunctie Dijsselbloem legt Nederland aan de ketting’

De waarschijnlijke benoeming van minister Jeroen Dijsselbloem als nieuwe voorzitter van de Eurogroep zal de kritische houding van Nederland over de maatregelen uit Brussel aan banden leggen.  Deze mening komt naar voren in een peiling van DFT.nl.

De pas benoemde minister van Financiën in het kabinet Rutte II maakt grote kans om in aanmerking te komen voor de Europese topfunctie mede doordat de meeste landen een voorkeur hebben voor een vertegenwoordiger uit een klein EU-land. De vorige voorzitter tijdens  vergaderingen van de Europese ministers van Financiën was de Luxemburger Jean-Claude Juncker.  Op 21 januari, tijdens de eerstvolgende bijeenkomst van de Eurogroep, zal de nieuwe voorzitter naar voren worden geschoven.

Een ruime meerderheid van deelnemers aan de poll ziet een Europese benoeming van Dijsselbloem echter niet zitten mede door de vrees dat Nederland straks aan de leiband zit van Brussel. Ook wijzen ze er op dat onze minister van Financiën zijn handen al vol heeft aan de problemen in Nederland.

De voorstanders (28%) denken dat de benoeming de invloed van ons land in Europa vergroot en de controle op de begrotingsdiscipline van perifere Eu-landen zal verscherpen.