Nieuws/Binnenland
1145139
Binnenland

PVV: Houd Dijsselbloem uit 'Eurofielengroep'

De Partij voor de Vrijheid vindt dat premier Rutte een stokje moet steken voor de benoeming van Dijsselbloem als voorzitter van de Eurogroep. De PVV gaat daarover een Kamerdebat aanvragen.

PVV-Kamerlid Madlener: "Dijsselbloem moet geen voorzitter worden van die Eurofielengroep. De Nederlandse onderhandelingspositie wordt op die manier nog verder ondergraven . Niet het Nederlandse maar het Europese belang zal dan helemaal op de eerste plaats komen te staan. Dat kan echt niet, Rutte moet de kandidatuur van baantjesjager Dijsselbloem intrekken of hem vragen op te stappen."

Ook de SP is tegen. Kamerlid Harry van Bommel denkt dat het voor Dijsselbloem tijdens eurogroepvergaderingen "een stuk lastiger zal worden om zijn poot stijf te houden wanneer hij tegelijkertijd als voorzitter tot een compromis moet zien te komen. Zijn benoeming leidt tot minder bewegingsruimte voor Nederland in het Europees onderhandelingsspel. Deze kandidatuur staat daarom haaks op de Nederlandse belangen.''

De kansen voor minister Dijsselbloem (Financiën) om de nieuwe ’mister euro’ te worden groeiden afgelopen weken al met de dag.  Deze dagen trekt hij door Europa om ook de laatste critici te overtuigen.