Nieuws
1145160
Nieuws

NMa beboet 65 malafide huizenhandelaren

HYPOTHEEK De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft boetes opgelegd van in totaal 6,4 miljoen euro aan 65 malafide handelaren die huizenbezitters jarenlang dupeerden bij de gedwongen verkoop van hun woning. Dat maakte de NMa vrijdag bekend.

De handelaren hielden de prijzen van huizen bij executieveilingen kunstmatig laag om er daarna op een zogenaamde naveiling extra aan te kunnen verdienen.Tussen juni 2000 en november 2009 zijn in Nederland circa 2400 woningbezitters gedupeerd, doordat hun huis uiteindelijk duizenden euro's meer opleverde dan dat er op de executieveiling voor is betaald.

Omdat nog niet duidelijk is of de namen van de betrokken handelaren bekendgemaakt mogen worden, weten deze gedupeerden echter nog niet dat ze gedupeerd zijn. Het is daarom vooralsnog onzeker of de woningbezitters in staat zullen zijn een schadeclaim in te dienen.

Eind 2011 legde de NMa ook al boetes op aan 14 andere handelaren in deze kartelzaak. Uit nieuw vrijgekomen gegevens blijkt echter dat die handelaren er niet altijd in slaagden om de panden op de naveiling met winst door te verkopen. Daarom heeft de NMa hun boetes bij nader inzien verlaagd van totaal 6,3 naar 4 miljoen euro.

Storend

De Vereniging Eigen Huis (VEH) stoort zich er al jaren aan dat executieveilingen door huizenhandelaren worden gedomineerd, maar de belangenorganisatie verwacht niet dat deze kartelzaak tot schadevergoedingen zal leiden. „Prijsbeïnvloeding door kartels betekent niet dat de transacties onrechtmatig waren. En wie help je ermee als de koop ongedaan gemaakt wordt, want het huis is vaak allang weer doorverkocht”, zegt een woordvoerder.

Hij benadrukt daarbij dat de huizen die op deze gedwongen veiling terechtkomen vaak een geval apart zijn. „Als iemand zijn hypotheek niet kan betalen, wordt zijn huis niet meteen op een executieveiling verkocht. Het gaat vrijwel altijd om huizen waarbij bijvoorbeeld sprake is van hypotheekfraude of waarvan de eigenaar onvindbaar is.”

Volgens VEH verschijnen banken, die als hypotheekverstrekker vaak voor de schade opdraaien, de laatste tijd steeds vaker ook op executieveilingen zodat zij huizen waarvan de veilingopbrengst te laag dreigt te worden, zelf kunnen kopen. Kartelvorming is hierdoor moeilijker geworden.