Nieuws/Binnenland
1145166
Binnenland

Tunesische advocate krijgt Geuzenpenning

De Geuzenpenning 2013 is toegekend aan Radhia Nasraoui. De Tunesische advocate zet zich al ruim 30 jaar in voor de strijd tegen martelen in haar land. Het bestuur van de Stichting Geuzenverzet 1940 - 1945 heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

Vroeg in haar carrière, toen president Habib Bourguiba nog aan de macht was, verdedigde Nasraoui (1953) al politieke gevangenen. Maar ondanks de revolutie van 2011 in Tunesië en het vertrek van de toenmalige president Zine al-Abidine Ben Ali gaat het martelen in gevangenissen en politieposten nog altijd door, zegt ze. Niet alleen mannen zijn slachtoffer, ook vrouwen en kinderen.

Door haar strijd voor mensenrechten worden Nasraoui en haar familie herhaaldelijk lastiggevallen en bedreigd. Daarnaast houden de veiligheidsdiensten haar voortdurend in de gaten. In het verleden ging ze een aantal keren in hongerstaking. Ze is voorzitter van een vereniging tegen martelen in haar land.

De Geuzenpenning is eerder toegekend aan personen als de Tsjechische oud-president en schrijver Vaclav Havel, de Colombiaanse politica Ingrid Betancourt en de Syrische advocaat en mensenrechtenactivist Haitham Maleh. Vorig jaar ging de Geuzenpenning naar de Russische mensenrechtenactivist Gregori Sjvedov.

De stichting Geuzenverzet is opgericht door voormalige verzetsstrijders. De prijs wordt op 13 maart in Vlaardingen uitgereikt.