Nieuws/Binnenland
1145167
Binnenland

Eis 4 jaar cel tegen judoleraar om ontucht

Tegen de 53-jarige judoleraar Leo B. uit Ruurlo is vrijdag voor de rechtbank in Zutphen 4 jaar celstraf geëist, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Leo B. wordt verdacht van ontucht met vijf minderjarige meisjes. Twee van hen waren zijn eigen dochters, de anderen kregen judoles van hem. Het Openbaar Ministerie (OM) wil ook dat hij 9 jaar lang niet het beroep van judoleraar mag uitoefenen. B. ontkent alles: „Er klopt helemaal niets van”.

„Pap, neem je verantwoordelijkheid”, riep zijn nu 25-jarige oudste dochter hem in een emotionele brief op. „Zit je straf uit. Dan kan iedereen verder.” B. veranderde echter niet van mening: „Ik zie er alleen maar wrok in”. Advocaat Wiel Fleuren vroeg de rechtbank om vrijspraak omdat alles uit één bron zou komen, namelijk de oudste dochter.

Alle slachtoffers verklaren in detail over wat de man met hen deed. Hij toonde zijn geslachtsdeel en streelde, betastte en vingerde de vrouwen. Het misbruik gebeurde niet in aanwezigheid van anderen en niet onder dwang. Zo kwam B. 's ochtends op de kamer van de oudste om haar wakker te maken, maar kon zijn handen dan niet thuis houden, vertelde de vrouw. „Absoluut niet waar”, aldus B.

Ook organiseerde hij een strippokeravond thuis met zijn dochters. De verdachte kon zich er niets meer van herinneren. De deskundigen vermoeden dat er sprake is van een persoonlijkheidsstoornis. Volgens hen voelt hij zich onoverwinnelijk en leeft hij zich nauwelijks in in zijn slachtoffers.

Volgens de man zijn de verhalen van de slachtoffers gekleurd: „Ze hebben als doel gesteld we gaan meneer maar eens onttrekken aan zijn werk.” Zijn dochters zouden misbruikt zijn door opa en daar alles mee verwarren. In het dossier van de rechtbank zitten echter nog vier verjaarde zaken, waarin sprake is van vergaande seksuele handelingen met vier vrouwen, onder wie zijn zus.

Uitspraak: 25 januari