Nieuws/Binnenland
1145176
Binnenland

Verdachten dood grensrechter weer voorgeleid

De zeven verdachten die vastzitten wegens mogelijke betrokkenheid bij de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, moeten volgende week en de week daarop weer voor de rechter komen. De twee voetballers van 15 en 16 jaar die begin december werden aangehouden, worden op 16 januari voorgeleid. Vier andere spelers van voetbalclub Nieuw-Sloten en een vader die later werden opgepakt, moeten op 23 januari voor de raadkamer komen.

Dat meldde het Openbaar Ministerie (OM) donderdag. De zes minderjarigen en de 50-jarige man worden verdacht van doodslag, mishandeling en openlijke geweldpleging.

Alle verdachten zaten in eerste instantie in volledige beperkingen. In het belang van het onderzoek mochten zij geen contact hebben met de buitenwereld. Die maatregel is enkele weken geleden opgeheven. Een woordvoerster van het OM laat weten dat het onderzoek naar de fatale mishandeling begin december na een voetbalwedstrijd tussen amateurclubs Nieuw-Sloten en Buitenboys nog in volle gang is.

Advocaat van een van de verdachten, Geert-Iem Roos, insinueerde woensdagavond in tv-programma Nieuwsuur dat de gemolesteerde grensrechter zijn belagers zou hebben uitgelokt. „We hebben in het dossier kunnen lezen dat de grensrechter ook naar de jongens toeliep, dat hij met zijn vlag zat te porren. Er zijn ook verklaringen dat hij zei: 'Ja, sla me dan, één tik is genoeg'. Ik wil het er niet teveel over hebben, want ja die meneer is dood. Het is vreselijk wat er is gebeurd. Het rechtvaardigt niets. Maar het is wel duidelijk dat hij ook die situatie in feite wat opzocht op dat moment.”

Marcel Oost, voorzitter van de vereniging van de overleden grensrechter, reageerde daar donderdagochtend op bij de NOS op Radio 1. „Ja, dat is een verklaring van iemand die zijn cliënt verdedigt. Dat is zijn werk. Wat ik ervan vind? Ik vind het een zwak verhaal, logisch dat hij dat doet, maar wel een heel zwak verhaal.”