Nieuws/Binnenland
1145192
Binnenland

Koerden demonstreren vrijdag in Den Haag

Koerden in Nederland betogen vrijdag in Den Haag tegen de aanslag op Sakine Cansiz in Parijs. De medeoprichtster van de Turkse Koerdische Arbeiderspartij (PKK) werd in de nacht van woensdag op donderdag, samen met twee andere Koerdische activistes doodgeschoten.

Volgens de Franse autoriteiten zijn de vrouwen geëxecuteerd. Ze werden in een informatiecentrum van de Koerdische gemeenschap in het hoofd geschoten.

De demonstratie is vrijdagmiddag om 14.00 uur op het Haagse Malieveld. Volgens de politie is de betoging aangemeld.

De Koerdische Arbeiders Vereniging die de bijeenkomst organiseert, verwacht „enkele honderden” mensen. De betoging is gericht tegen Turkije, dat achter de aanslag zou zitten en is ook bedoeld om de Koerden in Frankrijk een hart onder de riem te steken.

„We willen de mensen daar tonen dat ze er niet alleen voor staan. Koerden vluchtten uit Turkije omdat ze daar niet veilig waren. Nu blijkt dat ze elders in Europa ook niet veilig zijn”, zegt een woordvoerder van de Federatie Koerden in Nederland (Fedkom). Hij spreekt van 'een politieke moord'. „Sakine Cansiz was een politica en vroeger een nauwe medewerker van PKK-leider Abdullah calan.”

De organisatie wil Nederland en de EU vrijdag oproepen om actie te ondernemen. „Koerdische instellingen in Nederland moeten beter worden beveiligd. Nederland zou bovendien meer informatie moeten verstrekken over de Koerden en hun achtergrond. Waarom zijn ze uit Turkije gevlucht? De Koerden zijn niet degenen die voor problemen zorgen. Het is Turkije dat ons achtervolgt en ons het leven zuur maakt.”

Volgens de woordvoerder zijn er ook Koerden vanuit Nederland op weg naar Parijs. Zaterdag is daar een nieuwe demonstratie gepland. Donderdag verzamelden zich al circa 150 leden van de Koerdische gemeenschap in het centrum van Parijs. Sommigen droegen portretten van calan, die sinds 1999 in Turkije gevangen zit.