Nieuws/Buitenland
1145223
Buitenland

Handlanger Viktor Bout opgepakt in Australië

De rechterhand van de veroordeelde Russische wapenhandelaar Viktor Bout is opgepakt in Australië. De Amerikaan Richard Chichakli die ook een Syrisch paspoort heeft, wordt verdacht van fraude en het witwassen van geld. Hij is aangehouden op verzoek van de Verenigde Staten. Dat meldden Russische media vrijdag.

Chichakli (53) zou ook geprobeerd hebben twee vliegtuigen in de VS te kopen die wapens vervoerden naar conflictgebieden. Er hangt hem een gevangenisstraf van maximaal 20 jaar boven het hoofd. Chichakli ontkent zaken te hebben gedaan met Bout.

Bout werd in april 2012 in de VS veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf voor grootschalige illegale wapenhandel. Rusland heeft meerdere keren geprobeerd hem uitgeleverd te krijgen, maar zonder succes.

Volgens de Australische autoriteiten was Chichakli onder een valse naam het land binnengekomen. Hij liep tegen de lamp toen hij solliciteerde naar een overheidsbaan als beveiligingsbeambte.

Donderdag werd ook bekend dat het hof van beroep in New York voor 30 januari duidelijkheid wil hebben over de vraag of Bout in beroep gaat.