Nieuws/Buitenland
1145295076
Buitenland

Ex-agent Chauvin schuldig bevonden aan dood George Floyd

Derek Chauvin (rechts) geboeid afgevoerd nadat hij schuldig is bevonden.

Derek Chauvin (rechts) geboeid afgevoerd nadat hij schuldig is bevonden.

MINNEAPOLIS - De ex-agent Derek Chauvin is schuldig aan de dood van George Floyd. Een jury is tot dat oordeel gekomen in het proces tegen Chauvin in de Amerikaanse stad Minneapolis (Minnesota). Chauvin stond terecht voor drie aanklachten, van moord tot het minder zware doodslag. Hij werd aan alle drie schuldig bevonden. Buiten de rechtszaal ging een gejuich op toen het oordeel werd voorgelezen.

Derek Chauvin (rechts) geboeid afgevoerd nadat hij schuldig is bevonden.

Derek Chauvin (rechts) geboeid afgevoerd nadat hij schuldig is bevonden.

Chauvin werd meteen na het vonnis in handboeien geslagen en afgevoerd. Hij was eerder op borgtocht vrij geweest.

Het is uiteindelijk de rechter die de strafmaat bepaalt. Rechter Cahill zei dat dit over acht weken zal gebeuren.

Voor de belangrijkste beschuldiging, moord zonder voorbedachten rade, kan Chauvin 40 jaar krijgen. Voor moord in de derde graad staat maximaal 25 jaar, voor doodslag maximaal tien. Het is uitzonderlijk dat een agent wordt vervolgd, veroordelingen zijn nog zeldzamer.

De verdediging kan in beroep gaan.

Negen minuten

De 46-jarige Afro-Amerikaan Floyd werd vorig jaar mei in Minneapolis hardhandig gearresteerd. Chauvin drukte ruim negen minuten zijn knie op de nek van Floyd, die daarop stierf. De videobeelden gingen de wereld over.

Tekst gaat door onder de foto.

De twaalfkoppige jury was er na zo’n negen uur uit. Omdat er een unaniem oordeel nodig is, was de verwachting dat het besluit ook langer had kunnen duren. De jury zat sinds maandag op een onbekende locatie ergens in Minneapolis, afgesloten van de buitenwereld. Ze mochten niet volgen wat er in de media gezegd werd over de zaak.

De jury kreeg in totaal 45 getuigen te horen. Chauvin zelf besloot niet te spreken, hij beriep zich op zijn zwijgrecht. Chauvin’s verdediging stelde dat het handelen van de voormalig agent niet de oorzaak van de dood van Floyd was. Zij wezen op Floyds hartproblemen en drugsgebruik. Ook zou Chauvin de richtlijnen van de politie hebben gevolgd tijdens de arrestatie.

De aanklagers beargumenteerde dat het wel degelijk de knie van Chauvin de doodsoorzaak was. Ook stelden zij dat de agent ernstig zijn boekje te buiten ging tijdens de arrestatie. Ooggetuigen, maar ook de beelden van Floyds arrestatie speelden een belangrijke rol in de zaak.

Historische rechtszaak

Amerikaanse media spreken over een historische rechtszaak. De spraakmakende dood van Floyd leidde in de Verenigde Staten en daarbuiten tot soms felle protesten tegen politiegeweld en racisme.

Tekst gaat verder onder de foto.

Buiten de rechtszaal werd uitgelaten gereageerd op de uitspraak. Er klonk meteen gejuich. Auto’s reden toeterend door de straten. Ook bij de herdenkingsplek op de plek waar Floyd stierf, hadden zich mensen verzameld.

Gerechtsgebouw zwaarbeveiligd

In Minneapolis en andere Amerikaanse steden werd met spanning uitgekeken naar het oordeel van de jury. Het gerechtsgebouw was daarom zwaarbeveiligd door militairen en omgeven door hekken. In de regio Minneapolis liep de afgelopen week de spanning weer op nadat de twintigjarige Daunte Wright werd doodgeschoten door de politie. De agente zou haar taser en haar pistool verwisseld hebben.