Nieuws/Buitenland
1145298
Buitenland

'Geweld in Pakistan wordt alleen maar erger'

Het geweld in Pakistan zal verder toenemen. Dat verwacht de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

Vooral sjiitische moslims zijn het doelwit in het land, waar de meerderheid soenniet is. „Het afgelopen jaar was voor sjiieten het bloedigste jaar sinds mensenheugenis en als de aanslagen van donderdag een aanwijzing zijn, zal het alleen maar erger worden”, zei Ali Dayan Hasan van Human Rights Watch Pakistan vrijdag.

Het dodental door een reeks aanslagen in het westen van het Aziatische land donderdag is verder opgelopen. Volgens lokale autoriteiten zijn minstens 114 mensen om het leven gekomen. Twee aanslagen in de stad Quetta in het westen van het land kostten 83 mensen het leven, onder wie twee zelfmoordenaars. Het merendeel kwam om, toen iemand zichzelf opblies in een drukke biljartzaal. Er vielen 121 gewonden.

De soennitische terreurbeweging Lashkar-e Jhangvi heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Op een markt kwamen 11 mensen om door een bomaanslag.

In Mingora in de Swat-vallei in het noorden vonden 21 mensen de dood en raakten er meer dan 60 gewond door een aanslag. De mensen kwamen bijeen om te luisteren naar een toespraak van een geestelijk leider.

De vallei is sinds 2009 weer in handen van het Pakistaanse leger dat het heeft heroverd op de Taliban, maar die extremistisch-islamitische groep is nog steeds in staat in de regio aanslagen uit te voeren.

De sjiitische Hazaragemeenschap in Quetta, ongeveer 500.000 mensen, wordt vaak opgejaagd door extremistische soennieten. „Zij leven in een staat van beleg. Als zij hun gemeenschap verlaten, riskeren zij de dood. Iedereen, zowel de veiligheidsdiensten als de regering en de rechterlijke macht laat hen in de steek”, zegt Hasan. Quetta, de hoofdstad van de provincie Belochistan, telt ongeveer 8 miljoen inwoners.