Nieuws
1145313
Nieuws

American Express schrapt 5400 banen

American Express gaat 5400 banen schrappen en neemt daarvoor een herstructureringslast van 287 miljoen dollar na belasting. Tegen het eind van dit jaar zal het personeelsbestand met 4 tot 6 procent zijn gekrompen. Dat maakte de Amerikaanse creditcardmaatschappij donderdag bekend bij de publicatie van de voorlopige vierdekwartaalcijfers.

De ontslagen zullen plaatsvinden door het gehele concern, maar het zwaartepunt ligt bij de reistak ,,die actief is in een branche die fundamenteel veranderd als gevolg van de digitale revolutie.'' De ingreep moet American Express wendbaarder en efficiënter maken, aldus bestuursvoorzitter Kenneth Chenault. Hij streeft naar een maximale stijging van de operationele kosten van 3 procent per jaar in de komende 2 jaar.

American Express boekte in het vierde kwartaal nog andere eenmalige posten ter waarde van 307 miljoen dollar na belasting. Door deze posten halveerde de nettowinst nagenoeg van 1,2 miljard dollar tot 637 miljoen dollar. De omzet steeg met 5 procent tot 8,1 miljard dollar door een toename van het aantal creditcardbetalingen met 8 procent. Het bedrijf presenteert de definitieve resultaten op 17 januari.