Nieuws/Binnenland
1145331
Binnenland

'Pastoor moet uittreders toestemming vragen'

Als een pastoor in Tilburg namen en foto's gaat ophangen van kerkleden die zich willen uitschrijven, is het „fatsoenlijker” om eerst toestemming aan hen te vragen. Dat liet voorzitter Jacob Kohnstamm van het College bescherming persoonsgegevens (CBP) dinsdag via zijn woordvoerster weten.

Hij wilde verder niet inhoudelijk ingaan op de plannen van pastoor Harm Schilder om foto's en namen van uittreders op te hangen in het voorportaal van de Emmausparochie. Op die manier kunnen de parochianen voor deze mensen bidden en ze proberen over te halen toch te blijven, zo gaf Schilder aan in het Brabants Dagblad.

De parochianen moeten erbij worden betrokken, omdat het verlaten van de kerk vaak op een „onpersoonlijke manier” gebeurt, zei Schilder later in het NOS Radio 1 Journaal. „Een van mijn parochies is zo groot dat ik de uitschrijvers vaak niet ken.”

Volgens de pastoor is zijn actie niet bedoeld als een schandpaal. Kerkverlaters „hebben het recht om met de kerk te praten over hun standpunten”. De pastoor wil voorkomen dat mensen de kerk verlaten in een „emotionele bui”, zoals gebeurde nadat de paus zich negatief over het homohuwelijk had uitgesproken. „Een uitschrijving mag geen hype zijn.”

Het bisdom Den Bosch, waaronder de Emmausparochie valt, laat de pastoor vrij in zijn manier om iets te doen tegen de uitschrijvingen, zei een woordvoerder.