Nieuws/Binnenland
1145337
Binnenland

Koude op komst

Zeist, 10 januari 2013 - Vanavond en vannacht vindt de overgang van zacht winterweer naar een koude variant plaats. Dit gaat gepaard met een storing die bewolking en regen met zich meebrengt. Vervolgens klaart het vanuit het noordoosten op en wordt het koud.

Vanavond trekt er vanuit het noorden een storing over het land. Dit gaat gepaard met bewolkt en regenachtig weer. De noordelijke helft heeft hier eerst mee te maken, in het zuiden volgt pas later de eerste regen. tegen die tijd is het in het noorden weer droog en klaart het op. Daar daalt de temperatuur in een rap tempo en gaat het vriezen.

Vannacht kan er in het uiterste zuiden nog wat regen vallen en is in de Limburgse heuvels wat natte sneeuw mogelijk. In de rest van het land hebben opklaringen de overhand en langs de noordkust zou een verdwaalde winterse bui kunnen voorkomen. De temperatuur loopt uiteen van +2 graden in Zeeland tot -3 in het noordoosten.

Vrijdag overdag zien we de zon, in de kustgebieden is kans op een winterse bui. Met temperaturen tussen 1-3 graden is het een stuk kouder dan de afgelopen periode.

In het weekend zijn de weermodellen het met elkaar eens. Koude lucht met in de nacht lichte tot matige vorst. Zaterdagavond en zondagnacht in het zuiden kans op winterse neerslag. Na het weekend worden de verschillen tussen de modellen groot. Een model laat Nederland nu al een aantal berekeningen achter elkaar de dooi inslaan, wat het schaatsplezier ernstig dwars zou zitten. Een ander model is de vriend van elke winterliefhebber. Geduld is een schone zaak!