Nieuws/Binnenland
1145447
Binnenland

'Ouderen moeten beseffen: ze zijn kwetsbaar'

Ouderen moeten zich realiseren dat ze het risico lopen thuis te worden overvallen. Ze moeten niet zomaar hun voordeur opendoen en nooit hun pinpas afgeven als iemand daar om vraagt. Als ouderen alerter en assertiever zijn, maken ze de kans op overvallen zo klein mogelijk. Dat zegt ouderenbond ANBO donderdag.

Vorig jaar waren er 200 overvallen op ouderen. Dat is 12 procent meer dan een jaar eerder, maakte het ministerie van Veiligheid en Justitie donderdag bekend. Overvallers hebben het idee dat ouderen vaker alleen zijn, meer geld hebben dan jongeren en zich minder verweren. De kans dat de overvallers van ouderen worden opgepakt, is volgens de ANBO erg klein.

De politie en de ouderenbond raden mensen vier dingen aan als ze worden beroofd: „Rustig blijven, Accepteren, Afgeven en Kijken (RAAK). Overvallers hebben vaak niet de bedoeling om geweld te gebruiken. Vermijd het conflict, veer mee met de overvaller, laat het niet escaleren en schakel na afloop de politie in. Je gezondheid is belangrijker dan de buit.”