Nieuws/Binnenland

Tuinders houden lage belasting op aardgas

De tuinbouwsector betaalt ook dit en volgend jaar nog een verlaagd energiebelastingtarief op aardgas. De Europese Commissie heeft ingestemd met een verzoek van het kabinet om het lagere tarief 2 jaar te handhaven.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft dat donderdag bekendgemaakt bij de uitreiking van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2013 in de Keukenhof in Lisse.

Het verlaagde tarief scheelt de sector over 2 jaar 184 miljoen euro. In ruil daarvoor is de sector gebonden aan een jaarlijks plafond voor uitstoot van CO2 (kooldioxide). Als de glastuinbouwsector meer CO2 uitstoot, krijgen alle glastuinbouwbedrijven een heffing opgelegd.

Het verlaagde belastingtarief is 3 cent per kubieke meter gas, tot een verbruik van 170.000 m3. Het gewone tarief (voor huishoudens) is 18 cent per kubieke meter.

Dijksma is blij met de toestemming vanuit Brussel. „De glastuinbouwsector zit al een paar jaar in zwaar weer. De financieel-economische crisis en de EHEC-crisis hebben erin gehakt. De verlenging van de verlaagde gasprijs is voor tuinders een belangrijke steun in de rug”, aldus de PvdA-staatssecretaris.