Nieuws/Buitenland
114593
Buitenland

IS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor beide aanslagen

Doden en gewonden bij explosies kerken in Egypte

Beelden van de kerk in Tanta waar eerder vandaag de eerste explosie plaatsvond.

Beelden van de kerk in Tanta waar eerder vandaag de eerste explosie plaatsvond.

CAÏRO - Terreurgroep Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor twee bomaanslagen op koptische kerken in Egypte. Door de explosies in Alexandrië en Tanta kwamen zondag zeker 44 mensen om het leven. Ten minste honderd personen raakten gewond. Verwacht wordt dat het dodental nog toe zal nemen.

Beelden van de kerk in Tanta waar eerder vandaag de eerste explosie plaatsvond.

Beelden van de kerk in Tanta waar eerder vandaag de eerste explosie plaatsvond.

IS claimde de verantwoordelijkheid via persbureau Amaq, dat is gelieerd aan de terreurorganisatie. „Een groep die onderdeel uitmaakt van Islamitische Staat heeft de aanvallen uitgevoerd op kerken in Tanta en Alexandrië”, meldde Amaq.

De eerste aanslag vond zondagochtend plaats tijdens een drukbezochte mis in Tanta, een stad in de Nijldelta. Een getuige sprak over een enorme explosie in de kerk, waar volgens de autoriteiten zeker 27 mensen omkwamen. „Vuur en rook vulden de ruimte. De verwondingen waren zeer ernstig.” Zeker 78 mensen raakten gewond.

ZIE OOK: Doden door bomaanslag in kerk Egypte

’Aanslag door zelfmoordterrorist’

Bij een tweede ontploffing buiten een kerk in Alexandrië kwamen enkele uren later 17 mensen om het leven, onder wie drie agenten. Zeker 40 personen raakten gewond. Die aanslag zou zijn gepleegd door een zelfmoordterrorist. De koptische paus Tawadros was op dat moment aanwezig in het gebedshuis, maar bleef ongedeerd.

Buiten de kerk in Tanta verzamelden zich na de explosie duizenden mensen. Sommige omstanders droegen zwarte kleding en huilden. Een christelijke vrouw omschreef hoe de vloer van het gebedshuis lag bezaaid met ledematen en bloed. Een andere vrouw stelde dat geen veiligheidsmaatregelen waren genomen om een dergelijke aanslag te voorkomen.

Reactie

De Nederlandse regering veroordeelt de aanslagen. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken betuigde zijn medeleven met de nabestaanden en slachtoffers. „Veroordeel verschrikkelijke aanslagen Egypte. Kopten hard getroffen op Palmzondag. Gedachten gaan uit naar de nabestaanden”, twitterde de bewindsman.