Nieuws/Binnenland
1146404
Binnenland

Merk Allah geweigerd

De registratie van het merk Allah is maandag geweigerd door het Bureau voor de Intellectuele Eigendom BBIE. Dat blijkt uit onderzoek van merkenbureau Chiever.

De merkregistratie werd eind december aangevraagd door kunstenaar Teun Castelein. Het merkenbureau vindt dat een algemeen bekende naam als Allah geen onderscheidend vermogen heeft. Om die reden kan de naam niet als merk geregistreerd worden, aldus het BBIE.

Het is volgens Chiever opvallend dat het merkenbureau zich beroept op deze weigeringsgrond. In het verleden accepteerde het BBIE andere, vergelijkbare merken wel. Zo vond Chiever de geregistreerde merken Mohammed, Jesus, God Fix It en Gods' Toys. „Het is dan ook de vraag waarom een naam als Allah niet onderscheidend zou zijn voor bijvoorbeeld kleding en Jesus wel”, aldus Bas Kist van Chiever.

Het BBIE had ook kunnen kiezen voor een andere, meer voor de hand liggende weigeringsgrond, die in de wet is te vinden. „De wet bepaalt dat een merk ook wegens strijd met de openbare orde of de goede zeden geweigerd kan worden. Dat was in onze ogen een wat logischer weigering geweest”, zegt Kist. Volgens hem is het BBIE echter niet erg happig om de zedenmeester te spelen.